Visby om hösten gör gott i själen

Befinner mig i Visby och har ett par timmar över innan planet går tillbaka till Stockholm. Och det är likadant varje gång jag är här om hösten; jag drabbas av en sällsynt mix av vemod/lust att kreera i alla tänkbara konstformer/lära mig nya saker/starta fördjupade diskussioner/reflektera/räkna havsvågorna nere vid strandpromenaden/grotta ner mig i italiensk matlagning, läsa högt och lågt, med mera med mera. Det är något med den här staden, med den här ön, som får mig i en viss stämning och jag skulle mer än gärna bosätta mig, givetvis med E & F som bästa sällskap, här ett antal månader från oktober och framåt. Jag är helt säker på att själen skulle må gott för lång tid framåt om jag någon gång gör slag i saken. Med det sagt har min bucket list blivit berikad med ytterligare en punkt.
 
"Jag tar färjan i natt till rosornas ö, på akterdäck med en flaska vin"
Hav utan hamnar - Ulf Lundell
 
 

Sen på det, men Värvet är årets upptäckt.

Det händer att jag under stundom, gillar verkligen det uttrycket hur gammalt det än må vara, att jag fullständigt låter mig uppslukas så till den milda grad att uppslukningsobjektet följer med mig en stor del av dygnets vakna timmar.
 
Just nu är det den osannolikt lyssningsvärda podden Värvet som bosatt sig i mig.
För dig som ännu inte hittat denna pärla där Kristoffer Triumf på ett varmt, inkännande och till synes helt prestigelöst sätt intervjuar personligheter av olika slag är det dags att stilla nyfikenheten.
 
Kristoffer Triumf är oerhört skicklig på att hitta tonen vem han än möter, han får dem att känna sig bekväma och avslappnade, vill en person av någon anledning inte svara på en fråga låter han det vara, han tvingar aldrig fram något. Alltså blir det enklare och naturligare för hans gäst att svara och därmed få till ett samtal som jag i de allra flesta fall inte vill ska ta slut. Som du märker har jag fallit pladask för det värv som Kristoffer Triumf levererar vecka efter vecka efter vecka.
 
Värvet.
Glöm inte det.
 
"Ett stilla regn, en hund som vän, jag gick ut mot havet än en gång"
Evangeline - Ulf Lundell

Förstatouchens betydelse är stor

För vem skriver jag egentligen?
Den frågan ställer jag mig ofta.
Är det för att tömma systemet?
Kanske. Till och med troligt.
Är det för att skapa debatt och få kommentarer?
Det hoppas jag alltid på.
Är det för att du som läser ska tipsa andra?
Underbart scenario.
Är det för att få hjärtan?
Trevligt såklart.
Stannar här och varnar för att det här inlägget blir nördigt.
Nördigare än vanligt.
Följ med om du vill.
Släpper du taget nu för att det blir fotbollssmalt förstår jag dig.
 
I måndags följde jag Kalmar - Hammarby. Ingen rolig historia på något sätt och för sextioåttonde gången det här året blev jag alldeles galen på Pa Dibbas usla förstatouch. Pa Dibba är smart i sina löpningar, i sättet han arbetar för att göra sig spelbar. Han är stark i kroppen när han med ryggen mot motståndarmålet gör sig spelbar. Men, förstatouchen är under all kritik. Jag förväntar mig inte att Pa Dibba ska vara på nivån där till exempel Zidane och Xavi befann sig, och Isco befinner sig. Men det måste gå att nöta på den, ytterst viktiga, detaljen. Tränarstaben i Hammarby ser ju det jag ser. Kanske pågår det redan, men eftersom jag inte tycker att Pa Dibbas förstatouch har blivit ett enda spår bättre under säsongen tillåter jag mig tvivla.
 
Pa Dibba är med största sannolikhet ytterst medveten om sina starka och svaga sidor och jag i min tur har ingen aningen om hur det fungerar med kunskapsöverföring i ett fotbollslag spelare emellan, men jag önskar innerligt att Pa Dibba tar hjälp av lagkamrater som till exempel Kennedy Bakircioglu och Jiloan Hamad. De två har en förstatouch som håller hög klass med allsvenska mått mätt, och har de bara en liten pedagogisk ådra kommer det att lösa sig.
 
"Isabella, låt inte dom jävlarna ta dig, dom som talar vitt och brett om en enda väg"
Isabella - Ulf Lundell
 
 
 
 

Väntat på något sätt

För en knapp timme sedan stod det klart; Sverige möter Italien i play-off.
Precis det jag inte ville ha.
Jinxen slog till.
Hur det än går i detta drama ska jag inte sörja det lag som inte spelar VM nästa år.
Men, lik förbannat; räckte det inte med att möta Frankrike och Holland i kvalet?
Var det verkligen nödvändigt att i slutfasen få ett av de allra tyngsta landslagen när det handlar om att delta i mästerskap?
Bevisligen är det så.
Jag kan verkligen inte se att Sverige över 180 minuter plus tillägg reder ut det här.
Danmark och Schweiz hade känts mer inom räckhåll för att nå det lyckliga slutet.
Nåväl, om Italien hade ställts mot Irland hade jag haft ångest för det.
Äh, det är bara fotboll.
Å andra sidan är fotboll det mest viktiga av allt oviktigt.
 
"Om du vet vad du vill, om du vet, har du ingenting att hämta, ingenting att hämta här"
Järnvägsspår - Lars Winnerbäck