3 Läs mer >>
Tog det sista planet från Amsterdam i måndags och sjönk ner på plats 14F med en bok och en flaska vatten inom räckhåll. Efter ett par minuter satte det sig en man bredvid mig och min magkänsla sa att här kommer en snackare.
 
Han: Tja!
Det märks tydligt att han inte är helt nykter.
Jag: Hej.
Han: Fan vad varmt det är, varför har du kavaj på dig?
Jag: Det är så jag går klädd.
Han: Men vad fan, det är för varmt.
Jag: Med all respekt, jag vill inte prata med dig. Jag vill läsa min bok.
Han: Jag tjänar så mycket pengar så jag behöver inte vara trevlig med dig.
Jag: Vad bra.
 
Där slutar vårt samtal och det känns både bra och dåligt. Bra för att jag verkligen inte orkade med att prata med honom, och skulle det visa sig; min magkänsla var rätt. Dåligt för att jag i normala fall inte avvisar en annan människa. Alldeles oavsett.
 
10 minuter efter att KLM-planet lyft  börjar han att prata med kvinnan till vänster om sig och det är ingen överdrift att påstå att han pratade. Vitt och brett om hur rik han är, sitt arbete på en plattform i Nordsjön, om sina barn som han ger allt och lite till, hur farligt hans jobb är, vad han hade gjort tidigare. När den loopen var klar drog han den ett varv till men med lite nya historier. Kvinnan var artig och lyssnade på hans orerande och flikade in följdfrågor. Han gasade på, svepte en flaska vin och de få gånger hon ville berätta något gled han direkt in på sitt. Vid ett, just det; ett, tillfälle ställde han en fråga till henne men innan hon var klar med svaret hade han avbrutit henne. Att hon stod ut hela vägen till Arlanda borde ge henne det fiktiva nobelpriset i tålamod och gott uppförande.
 
Jag gjorde allt jag kunde för att stänga av honom, men det var i princip omöjligt, och hela tiden snurrade samma fråga i mitt huvud; vad är det för fel på en del män? Vad handlar det om när man så konsekvent agerar utifrån något som bäst kan liknas vid Jag AB? Det finns förmodligen inget enkelt och enhetligt svar på det men det är väldigt sorgligt att det verkar finnas så många människor, framför allt män, som absolut måste bre ut texten om sin egen förträfflighet och inte verkar ha något större intresse för den de möter. Ge och ta får andra ägna sig åt verkar vara devisen. I längden borde det vara dödsdömt att leva och agera på det sättet och jag hoppas verkligen att män som han i måndags blir färre och färre för varje dag som går.
 
"Everytime I Think of you, I shiver to the bone"
Thorn in my side - Dave Stewart
 

Jag AB är inte kul

0 Läs mer >>
Jag har en svag aning om att det inte är krångligare än så att jag har jobbat heltid i drygt 37 år sånär som på ett år i lumpen och fyra månader frivillig ledighet; känslan av att jag är klar med att jobba. Vill inte bli arbetslös. Det är inte där skon ger mig skavsår. Snarare att jag känner mig färdigarbetad och att världen där ute är full av möjligheter, av platser som ska besökas, människor vars vänskap ska underhållas och vårdas. Dock, för allt detta krävs det flis, deg, stash, som jag just nu inte har. Alltså kämpar jag vidare. Något annat alternativ kan jag inte riktigt se hur noga jag än försöker.
 
"I told you you see, it will come, just watch me and I threw my hands and my feet in the air"
 Daybreak - Ebba Forsberg

En viss mättnad anfal...

0 Läs mer >>
Det här kommer inte att ske men tanken har bebott mitt huvud sedan i söndags.
Jag ska inte se en enda Hammarbymatch på plats nästa år.
Då slipper jag all enögdhet, alla kommentarer och all okunskap.
Ska jag gradera de tre elementen är okunskapen den absolut värsta.
Vill inte vara förmäten och gnällig, men jag är erbarmligt trött på delar av fotbollspubliken.
Vet att jag kommer att hänga på Nya Söderstadion även 2018.
Men just nu känns det inte så.
 
"Det är lågsäsong när vi inte helt förstår"
Lågsäsong - Lars Winnerbäck 

Ärade publikum

0 Läs mer >>
Att vårt samhälle i många stycken har blivit hårdare och råare är dessvärre ett faktum men absolut inget som vi ska acceptera och bara rycka på axlarna åt. Tvärtom, vi måste alla hjälpas åt för att skapa ett varmare och tryggare levnadsrum för alla.
 
Denna självklarhet blev ännu mer självklar igår när jag skulle ta tunnelbanan från Hötorget. På andra sidan spärrarna stod SL-kontrollanter och kollade att alla hade giltiga färdbevis. Bredvid dem stod det en säkerhetsvakt. På Slussen klev det på ett nytt gäng kontrollanter med en väktare i släptåg och där kände jag ilskan välla upp; vad är det för människor som tar sig friheten och rätten att uppföra sig så illa mot personer som utför ett arbete att de måste ha med sig väktare för att våga arbeta. Ingen, absolut ingen, ska behöva känna sig rädd och otrygg på sitt arbete. När det har gått så långt är det fan i mig dags för oss som har en trygg arbetsplats att sätta ner foten varenda gång vi ens anar att någon är utsatt, om än ack så lite. Gör vi inte det är vi lortar, och en lort vill ingen vara. Tack Astrid för den klokskapen!
 
"Rom byggdes inte på en dag, tärningen är kastad och världen ligger klar"
C.C. Cowboys - Thåström
 
 
 
 

Dags att sätta ner fo...

0 Läs mer >>
Det är ingen nyhet att det är sjuka pengar i dagens fotboll och jag är den förste att beklaga den utveckling som det inte verkar finnas något stopp för. Ett färskt exempel är Neymars fantasilön i PSG och det värsta är att det finns en uppenbar risk att nästa gång en spelare av den klassen byter klubb passeras Neymarpengarna med råge. Fullständigt vettlöst förstås och något som får mig att tappa tron och lite av intresset, samtidigt som jag är fullt medveten om att CL drar igång på tisdag och att jag har stora sportsliga förväntningar på årets upplaga av denna koloss till turnering.
 
De senaste åren har gruppspelet varit ganska blekt, men jag har en känsla av att det kan bli jämnare och mer spännande i många av grupperna än exempelvis förra säsongen. Grupper där det i alla fall på förhand är stenhårt om andraplatsen och där det finns potential till bra matcher med mycket i potten.
 
Grupp C innehåller Chelsea, Roma och Atletico Madrid. Hjärtat säger att Roma klarar av att bli sämst tvåa, även om jag förnuftsmässigt vet att Chelsea och A.M. är bland det tuffaste du kan råka ut för. Oavsett var matchen går.
 
Grupp F är vidöppen med Napoli, Feyenoord, Sjachtar Donetsk och Manchester City. Det skulle vara enkelt att säga att M.C. och Napoli är för bra för de andra två, men Sjachtar har rutinen från europaspel och Feyenoord rider en underdogsritt från våravslutningen.  
 
Grupp H ska också nämnas. Där är Real Madrid förstås storfavoriter med Tottenham och Dortmund hungrigt jagandes efter den åtråvärda andraplatsen. De möts för övrigt på onsdag. En match som har alla möjligheter att ange tonen för fortsättningen.
 
Till sist vill jag rekommendera Pelle Blohms bok "Blohm står när dom andra faller". Kan med fördel läsas även av dig som eventuellt inte har fotbollen lika nära hjärtat som jag har. Det är rakt igenom starkt och ärligt, och det känns fint att det är en nära vän som hanterat våra 28 bokstäver på ett alldeles formidabelt sätt.
 
Länk: http://www.bokus.com/bok/9789163164323/blohm-star-nar-dom-andra-faller/
 

Kluven