Min allsvenska tabell 2017

I hotellobbyn på anrika Eggers i Göteborg gör jag min sista redigering av den allsvenska tabellen för den säsong som, äntligen, kickar igång nu på lördag. Det känns som att det här kan bli den mest intressanta säsongen på väldigt länge. Alla förutsättningar finns, och även om Allsvenskan som bekant inte är världens bästa serie rent kvalitetsmässigt är det precis som Kim Källström säger i det senaste numret av Offside; "Allsvenskan är inte perfekt, men den är vår. Det är vår serie liksom! Och det kan ingen ta ifrån oss".

 

Håll till god med min tabell.

Kontra gärna med era tabeller.

Jag är en notoriskt dålig tippare.

Ta med det i resonemanget.

 

 

1 Malmö FF

 2 AIK

 3 IFK Norrköping

 4 Östersund FK

 5 BK Häcken

 6 IFK Göteborg

 7 IF Elfsborg

 8 Djurgården IF

 9 Örebro SK

10 Hammarby IF

11 Jönköpings Södra IF

12 AFC United

13 Kalmar FF

------------------------------

14 Gif Sundsvall

------------------------------

15 Halmstad BK

16 IK Sirius

 

Bekräftelsebehovet kan vara osunt stort ibland

Sen kväll på Bishops Arms vid Gustaf Adolfs torg i Malmö.
Efter att ha druckit två öl och läst ut det senaste numret av Offside blir jag stoppad av en grå distingerad äldre man.
 
- Vet du vilka vi är?
- Nej, borde jag det?
- Jag har sett att du till och från lyssnat på vårt samtal.
- Ja, det är svårt att låta bli.
- Vill du veta vilka vi är?
- Absolut, men du får bara en minut.
 
Då tar han chansen att orera över hur fantastiska de är, han och hans familj som startat detta whiskyföretag som, enligt honom, gör att den svenska whiskykartan ser ut som den gör. Utan dem hade inte intresset varit lika stort och utbudet inte varit lika fulländat och vetskapen aldrig nått de höjder den förtjänar och så vidare och så vidare tills fan löser av den distingerade. På riktigt; vad är det med dessa män i den övreövre medelåldern och deras behov av att hävda sig? Fick de inga leksaker när de var små? Var det ingen som såg dem? Är de rädda att döden ska hindra dem från att meddela hela världen om deras förträfflighet? Ingen aning är svaret på alla frågor. Jag vet bara att jag blir så satans trött, och fast jag alltid säger att jag bara skäms för mig själv så är det väldigt nära att en skämsdroppe rinner nerför ryggen och gör sig fruktansvärt obekväm. Och allt jag hoppas på är att barnbarnen till dessa gräsligt självupptagna män har en helt annan syn på allt. Jag menar verkligen allt. Om så är fallet kommer det mesta att kunna lösa sig. Om det inte är så är jag glad om jag slipper ta del av facit.
 
"Som en tisdag på IKEA bland köer korv och mos"
Connemara - Ulf Lundell
 
 

Hur ska kvalekvationen lösas?

4 - 0 mot Vitryssland var bra.
Tveklöst.
Det går ändå inte att komma ifrån hur oerhört usla Vitryssland var, och även om det kan vara lätt att bli historielös kan jag inte komma ihåg när Sverige senast mötte ett så genombedrövligt landslag som det vitryska. Mitt i den andra halvleken for en tanke gnom mitt huvud; Vitryssland skulle åka ur Allsvenskan. Nåväl, just den tanken och funderingen är förstås bara hypotetiska spekulationer, men att UEFA behöver se över kvalupplägget är ställt utom allt tvivel. Som det ser ut just nu finns det alldeles för stora klyftor mellan många av länderna, och ingen mår bra av tävlingsmatcher där det är kattens lek med råttan. Och jag är inte ens säker på att den gamla sanningen om att de sämre nationerna blir bättre när de ställs mot tuffast tänkbara motstånd håller. Inser att hela ekvationen är rejält knepig att lösa men något måste göras så att kvalspelet inte tenderar att bli segregerat likt ett miljonprogramsområde från 70-talet.
 
"Honung var färgen på hennes hår, och guld var den hy som hon bar"
Honung och guld - Per Gessle

Att skriva gör gott!

Ny mötesinbjudan till Marcus. Nu får han fan i mig ta tag i matchen och inte ha semester som den värste sabotör från Tatifilmen med samma namn. Undrar om det var Marcus som sprang upp och ner på perrongerna flest gånger. Det kan mycket väl vara så och om vi får till ett möte ska jag fråga honom. Jag menar, jag kan ju inte få mer än ett nej, att det inte var han. Att det var hans bror Martin. Martin Beck. Den Martin Beck? Ja, vem annars? Det finns ju bara en Martin Beck alldeles oavsett vad du tror. Martin Beck tillhör de tidlösas skara, möjligen kan hans utseende med allt vad som ryms där förändras över tid. Det vet ingen något om, enbart Martin själv. Kanske Gunvald, kanske Kollberg men absolut inte Einar Rönn eller Benny Skacke. De två sistnämnda har fullt sjå med att få ordning på skosnörena och SL-kortet. Rönn är ju välkänd skosnöremarodör, så pass välkänd att det i varje svensk skoaffär finns en "wanted dead or alive-bild" på honom. Som polis måste det kännas märkligt, men eftersom Einar Rönn härstammar från Arjeplog är det mesta inte märkligt. Bara som det ska. Skackes oförmåga att få ordning på sitt SL-kort är snudd på overkligt. Det finns de som menar att han borde be om entledigande som kollektivresenär. Hårt kan tyckas, men eftersom han fipplar och fumlar med sitt kort varje gång han ska åka blir övriga resenärer lidande och med tanke på hur alla jagar tid skapar Benny Skacke en näst intill ohållbar situation. Han har börjat gå i terapi hos Björn Hellberg för detta, men det går tydligen inte så bra. Av den enkla anledningen att Björn Hellberg helt har missförstått sin roll. I stället för att lyssna på Benny Skacke och ställa relevanta frågor pratar Björn Hellberg om Wimbledons mixedturneringar mellan 1965 och 1979, samt hur det gick till när han mötte sin fru och sist men inte minst när han och Ingvar Oldsberg reste i folkparkerna och berättade dåliga vitsar. Benny Skacke är alldeles för väluppfostrad för att gnälla, han betalar glatt 995 kronor varje gång för att lyssna på Björn Hellberg i 45 minuter. Benny Skackes fru tar dock inte lika lätt på sin mans agerande och har precis vänt sig till Se och Hör, Expressen och Kamratposten i ett lamt hopp om att det ska bli ordning på Bennys, och därmed även hennes, liv. Men som Björn Hellberg mycket riktigt sa när Expressen kontaktade honom; ”jag har bara börjat min anekdotresa med Benny och räknar med att hålla på till sommaren 2018. Minst”.