Kort summering av en tysk fotbollshelg

Fotboll på plats i Tyskland är, i stort sett alltid, synonymt med en härlig upplevelse.
Helgen som var utgjorde inget undantag.
Snarare tvärtom.
 
Lördag i München tillsammans med 75 000 andra i en mäktig arena som gjord för fotboll. För första gången på flera år leder inte Bayern München serien och det kändes tydligt när man försökte sig på att försvara en tvåmålsledning med mindre än en kvart kvar.
 
Då hände allt.
Fortuna Düsseldorf stod för motståndet på flera plan och när 2-3 kom i minut 77, efter det att domaren behövt VAR för att avgöra om det var offside eller inte, var det uppenbart att ett visst mått av oro infann sig hos hemmalaget. På tilläggstid lyckades dessutom Lewandowski med konststycket att två meter från mållinjen skjuta högt över. När mindre än 30 sekunder kvar uppstod obeslutsamhet mellan Robben och Martinez i ett utsatt läge mitt på planen varpå Düsseldorfs forward Dodi Lukebakio kontrade in sitt tredje mål för dagen. 
Avspark.
Slut. 
Ridå ner för hemmalaget.
 
När jag efter matchen stod i den överfulla tunnelbanevagnen på väg tillbaka in till stan blev jag än en gång sådär löjligt lycklig över att fotbollens vägar korsats med mina. En större konstform finns inte, ej heller något mer oregisserbart.    
 
Söndag morgon vidare i nordvästlig riktning mot Freiburg.
Staden är liten och puttrigt trevlig med en air av studentliv och välbestånd i en mix som jag gärna fördjupat mig i, men tiden var inte riktigt på min sida den här gången.
 
Schwarzwald - Stadion är av det gamla snittet och också den i Bundesliga med lägst publikkapacitet; 24 000. Utsålt även här och matchen mot Werder Bremen blev oerhört intensiv och sevärd. Två offensiva lag ställdes mot två aningen skakiga mittförsvar, men med bra målvaktsspel från båda burväktarna; Schwolow i Freiburg och Pavlenka i Werder Bremen stannade det vid 1-1. Extra kul att se Ludwig Augustinsson vara så fundamental för sitt lag. Nästan alla uppspel gick via honom och han slog inte bort många passningar på 90 + 4. Defensivt var han stabil och som en kröning av den fina insatsen ordnade han på tilläggstid en poäng åt sitt lag efter ett distinkt vänsterskott från nära håll.
 
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att återge mitt korta samtal med en trevlig servitör på Schlappen flera timmar efter det att matchen var slut. Schlappen är för övrigt en krog väl värd ett besök för dig som ska har planer på att spendera tid i Freiburg. Allt började med att han himlade med ögonen åt ett stort gäng högljudda Werder Bremensupportrar.
 
Jag: Hur tröttsamt är det här?
Han: Jag älskar fotboll men jag fattar inte hatet mot andra lag.
J: Är det vanligt att man skrålar och sjunger flera timmar efter match?
H: För vanligt. Jag undrar om fotboll är det enda som finns i deras huvuden. 
J: Kanske är det så och då är det sorgligt.
H: Verkligen. Om de är kvar om en timme slår jag mig ner hos dem och kollar vad de anser om miljöproblemen, svälten i tredje världen och EU.
J:  Låter som en bra plan.
H: Följer du med?
J: Nej, jag är för dålig på tyska. Men jag kan vara ditt moraliska stöd.
H: Eller så struntar vi i det och konstaterar att vi är olika och att vi får försöka stå ut.