Den extra sekunden gör skillnad

Under en allsvensk säsong försöker jag givetvis följa Hammarby så mycket som det bara är möjligt. Hemmamatcherna på plats och bortamatcherna via C More. Det landar på cirka 25 matcher av 30 möjliga. Alltså tycker jag mig ha ganska bra koll på hur Hammarby vill spela, hur lagdelarna hänger ihop och samarbetar, hur varje enskild spelare agerar; styrkor och svagheter, detaljer vid offensiva hörnor versus de vid defensivt dito. I all oändlighet.
 
Men hur jag än vrider och vänder på allt jag tar till mig under en säsong med Hammarby landar det i en detalj som sticker ut och som blir allt viktigare; spelarnas förstatouch. Om alla spelare är friska, fräscha och tillgängliga har Stefan Billborn en startelva som väldigt tydligt är hans givna. Jag skriver under på samtliga 11 spelare. Den är välbalanserad, den innehåller såväl kreatörer som grovjobbare som renodlade målgörare. Av de 10 utespelarna bedömer jag att hälften har en förstatouch som håller även mot bättre motstånd än det allsvenska. Det blir mer och mer tydligt hur viktig förstatouchen är och hur de spelare som är begåvade med den med automatik får den där nödvändiga sekunden över inför nästa beslut.
 
Vad gör man då med de spelare vars förstatouch är av sämre kvalité? Öva, nöta, öva, nöta, öva, nöta till fan löser av dig är ett givet svar. Men jag tror också att man mentalt måste tänka på sin förstatouch och hela tiden vara maximalt koncentrerad så fort bollen är på väg mot dig. Ett är i alla fall helt säkert, förstatouchens betydelse kommer inte att minska framgent. Snarare tvärtom.