Che fai sospira (*)

Ikväll är det med skräckblandad förtjusning jag sätter mig i soffan för att följa Romas försök att ta sig till kvartsfinal i CL. Kvällar som den här är det mer ångest än glädje att ha sympatier för ett lag. Det är en fullständig omöjlighet att sätta sig ner, slappna av och bara njuta av en sevärd match. Det är för mycket känslor. Det står för mycket på spel. För Roma räcker det med 1 - 0. Låter ju bra. Dock, Roma är inte Juventus när det gäller att spela på resultat. Det finns inte i den klubbens DNA.
 
På förhand kan det vara lätt att tänka att Roma ska klara av Sjachtar Donetsk i ett dubbelmöte. Roma är ett tyngre namn och har ett annat anseende för den bredare fotbollspubliken, men Sjachtar Donetsk är ett bra lag. Ett lag som har ett omställningsspel av högsta klass, vilket gör dem farliga när motståndarna pressar och lämnar ytor bakåt. Den detaljen oroar mig mest ikväll. Roma måste göra ett mål och hålla tätt. Alltså finns det en stor risk att aptitliga luckor öppnas för Sjachtar Donetsk och att avgrunden öppnar sig för Roma.
 
Roma har inte gjort något resultat värt namnet i CL sedan 2008 då man gick till kvartsfinal mot Manchester United. Skulle det bli kvartsfinal den här säsongen känns det som att man har tagit ett lite kliv uppåt framåt i den europeiska hierarkin, men blir det respass ikväll står Roma fortfarande kvar på perrongen med minst lika många frågetecken att räta ut som innan första gruppspelsmatchen i höstas.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
(*) Che fai sospira kommer från den fantastiska sången som spelas på Olimpico när Roma spelar.
Fritt översatt: vad ska du göra? Det känns ytterst relevant inför ikväll.
 
 
 

Kommentera här: