Jämfört med vad?

För ett antal år sedan hade jag en liten fundering, väldigt liten till och med, på att försöka låta bli att jämföra. Att låta saker, personer, händelser, låtar, känslor, böcker, filmer, städer, länder, hotell, fotbollsspelare, artister etcetera etcetera få vara det de var. Min lilla fundering höll inte speciellt länge och det är bara att inse det är så vi människor fungerar. Rätt eller fel? Vem är jag att bedöma det? Det hade dock varit väldigt intressant att försöka ge fan i allt vad jämförelser heter.
 
"One" med U2 är en fler oceaner bättre låt än Tomas Ledins "Sensuella Isabella" och Sergio Ramos är ungefär en halv miljard gånger bättre som mittback än vad Richard Magyar är. "One" kontra "Sensuella Isabella" är tycke och smak, medan Ramos vs Magyar är fakta alla veckans dagar oavsett väderstreck och vem som är din favoritförfattare.
 
Den stora frågan är varför vi jämför så mycket och så gärna som vi gör. De omedvetna jämförelserna är ju på ett eget plan, dit når vi inte riktigt, det sker utan att vi aktivt funderar på det. Medan de medvetna är precis just det; ytterst medvetna och därmed försätter oss i situationer där vi måste ta ställning. Om jag ska köpa en ny cykel faller det sig ganska naturligt att jämföra, allt för att känna mig så nöjd som möjligt med det valda efter det att jämförelsen är klar. Inga konstigheter, bara logiskt. Medan däremot jämförelsen på vilken restaurang du har ätit den godaste Spagetti Vongolen är mera godtycklig. Där spelar helt andra saker in än när du ska köpa en ny cykel.
 
Kanske var det inledande styckets tanke en alldeles för grannlaga uppgift att ta sig an, särskilt med tanke på hur världen ser ut och på hur vi människor fungerar.
 
På tal om grannlaga uppgift(er); Monacos och Atletico Madrids.
Hur ska något av lagen kunna vända sina underlägen?
Även om vi har lärt oss att fotboll är möjligheternas sport finns det gränser.
Eller?
 
"We hurt each other, then we do it again"
One - U2