Så kan man också göra

I den alldeles eminenta podden Sporthuset med Lasse Granqvist och Tommy Åström som fasta punkter i tillvaron förekommer det en stående programpunkt vid namn "Kärleksbombning". För ett par veckor sedan hade Jens Fjellström den inspirerande uppgiften att kärleksbomba Alvik Basket. Något han förstås gjorde med den äran. För min del började filmen gå 32 år bakåt i tiden när Jens närmade sig slutet på sin bombning.
 
Basket var hett i Sverige slutet av 70-talet och i början av 80-talet.
Våren 1984 spelades det en finalserie mellan de två giganterna; Solna och Alvik. Serien gick till en femte och avgörande match i ett sprängfyllt Solnahallen. På den tiden var jag tillsammans med en tjej som spelade basket i BK Söders farmarlag. Vi lyckades få biljetter till samtliga fem matcher och det var intensiva, galet spännande matcher rakt igenom. Det blev en matchserie som bara eskalerade och lyckan var extra stor när vi kom över biljetter även till den sista bataljen.
 
Matchen blev oerhört jämn och som jag minns det kändes det aldrig som att något av lagen egentligen hade ett tydligt grepp. Det var två poängsledning hit och enpoängsledning dit. Sakta men säkert började vi gå ner mot de sista 30 sekunderna. Vid det här laget kokar det i hallen och att kalla stämningen elektrisk är en rejält tilltagen underdrift. Med 23 sekunder kvar tar Alvik timeout. Då händer det. Det som jag aldrig kommer att glömma, inte heller att förstå; mannen bredvid mig reser sig upp och säger tack för idag! Sekunden senare banar han sig fram mot utgången och beger sig ut från detta furiösa drama.
 
Hur tänkte han?
Var han rädd för att hans hjärta skulle stanna?
Hade hans parkeringstid gått ut?
Ville han uppleva slutet på Sportradion?
Var tvättstugan bokad?
 
Nåväl, och under alla omständigheter, det är det märkligaste jag har varit med om på en idrottsläktare alla kategorier. Mer än svårslaget skulle jag vilja kalla detta "rekord". Att Thomas Nordgren avgjorde allt till Solnas fördel med mindre än tre sekunder kvar förtjänar en egen historia vid ett annat tillfälle.
 
"Hyr ett rum av en vänlig dam, vandrar gatorna i timmar, äter frukost på altan"
Över gränsen - Lars Winnerbäck

Kommentarer:

1 M Hagström:

skriven

Intressant historia!

2 Erik:

skriven

Magnus! Man kan lugnt säga att den sticker ut.

Kommentera här: