Dags för lite regeländringar

Fotboll är en konservativ företeelse.
Det är sen gammalt och när det ska ändras regler görs det med försiktighet och noggrannhet. Vilket förstås är klokt. Den senaste tiden har det i olika forum pratats och skrivits om regelförändringsönskemål. Den jag tycker är allra vassast är den som förbjuder tillbakaspel till egen planhalva när man har passerat mittlinjen. Skulle den regeln en vacker dag bli verklighet kommer det att ställa stora krav på spelarnas förmåga att hitta vägar framåt i banan. Jag tror att den regeln skulle kunna bli en succé, men det krävs nog ett antal tankevändor för att hitta rätt sorts "straff" de gånger någon spelar bollen över mittlinjen in på egen planhalva. Det kan givetvis inte bli tal om personliga bestraffningar, men det tål som sagt att tänka ett par varv för att hitta en så optimal lösning som möjligt.
 
I min värld är det helt givet att man ska ta tekniken till hjälp när det gäller om det är mål eller inte, samt att man ska kunna bestraffa filmare i efterhand. Jag vill tro att filmandet drastiskt skulle minska, som det är nu vet spelarna som har skådespelarambitioner att det värsta som kan hända är att de får frisparken emot sig samt kanske ett gult kort. Om det i stället fanns en risk för avstängning i efterhand skulle filmarna tänka efter före. Det är som sagt vad jag vill tro, men säkert är det inte. Stridens hetta och adrenalin går sällan in i det sunda förnuftets skrymslen.
 
Det har också pratats om ett fjärde byte vid en eventuell förlängning.
Bra idé, men en ännu bättre idé är att införa fyra byten även under ordinarie 90 minuter.
Då skulle matchcoachningen verkligen kunna fira triumfer. 
 
"Vi måste akta oss för alla bättre förr, och för leda och tristess"
Elden - Lars Winnerbäck
 
 
 
 

Kommentarer:

1 M Hagström:

skriven

Införs tekniska hjälpmedel (video) för att avgöra viktiga situationer på planen så har vi reklamavbrott a la hockey som ett brev på posten. Inget jag är sugen på.

2 Erik:

skriven

Magnus! Där är vi eniga, om avbrotten a la hockey alltså. Jag vill bara ha för mål. Inget annat. Och jag lovar att de inte kommer att ta lika lång tid som när det ska avgöras i hockey.

3 Henrik:

skriven

Håller inte med alls; att förbjuda återvändo alltså. Förändrar ju spelet drastiskt. Nope. Däremot att anse bollen vara död efter första touch straffspark vill jag ha, oavsett utdelning på straffen. Då slipper man retur (straff ett skott räcker) samt gisslet med "tjuvandet"

4 Erik:

skriven

Henrik! Gillar din idé! Och känner att vi ska diskutera mitt förslag lite mer ingående nästa gång vi ses.

Kommentera här: